Smarta Diabetikers definition av LCHF är mat och dryck som påverkar blodsockret minimalt (för närmare information, se vår hemsida) och som en följd av detta innebär ett minskat behov av insulin och andra mediciner. Vad detta i praktiken innebär kan variera på individnivå. Ett exempel på detta bland kolhydrater är bönor som innehåller resistent stärkelse. En del kan äta dessa utan att blodsockret påverkas allt för mycket, för andra stiger blodsockret rejält och för ytterligare andra kan blodsockernivån till och med sjunka.

OBS! Typ 1 måste alltid tillföra insulin, för typ 2 kan kost och motion innebära ett helt medicinfritt liv.

Det är samma individuella variationer när det gäller sötningsmedel. Att ditt blodsocker inte påverkas av det, behöver dock inte betyda att det är ok. Det finns flera anledningar till att vara försiktig med sötningsmedel:

  • Många har problem med sötsug eller sockerberoende. Det absolut bästa i detta läge är att undvika allt som smakar sött – oavsett källa.
  • Det finns studier på att sötningsmedel påverkar tarmfloran, de hormoner som styr hungerkänslorna mm.
  • Det kan även trigga insulinfrisättningen vilket sänker blocksockret, men även stimulerar fettinlagringen.

Om man nu vill använda sötning är det absolut bästa alternativet att använda steviaörten (även kallad sötflockel), man använder då bladen från växten.

Smarta Diabetikers rekommendationer när det gäller sötningsmedel:

  1. Undvik helt. Efter ett tag på LCHF ökar förmågan att känna enskilda livsmedels naturliga sötma och extra sötning blir onödig. Har du ett kraftigt sötsug eller är sockerberoende: undvik allt sött, oavsett källa.
  2. För en del kan sötningsmedel vara det som gör att de kan ta de första stegen till att lägga om till LCHF. Det är dock inget vi rekommenderar på daglig basis, så ha som mål att använda det så lite som möjligt.
  3. Undvik det om du vill värna om miljön. Det finns tecken på att sötningsmedel inte kan renas ur avloppsvattnet, utan åker direkt ut i sjöar och vattendrag, där det kan skada både djur- och växtliv.

I Smartas receptgrupp får inga recept som innehåller sötningsmedel läggas rakt in i gruppen som ett eget inlägg. Det finns en speciell tråd för detta i vår receptgrupp: Liberala recept. I samma tråd ska alla recept för bakverk, desserter och dylikt läggas, oavsett om de innehåller sötning eller ej. Detta av hänsyn till de medlemmar med sockerberoende som triggas av bilderna.

 

KOM IHÅG!
Alla har vi olika förutsättningar och skäl till varför vi äter LCHF – ha i åtanke att Smarta Diabetiker i första hand vänder sig till människor som har en sjukdom! Åsikterna om sötningsmedel är många gånger starka. Att förbjuda frågor om sötning är inte aktuellt. Beslutet om att äta det eller ej är upp till varje enskild individ, och Smarta Diabetikers önskan är att vi kan ha en öppen och respektfull dialog om detta ämne i våra grupper.