Vad beror lågt blodsocker på?
Som (insulinbehandlad) diabetiker känner du nog till den där krypande känslan alldeles för väl. Du kan knappt koncentrera dig, du är lite småsvettig och vad hette den där lila grönsaken nu igen?Du fattar vad jag pratar om, lågt blodsocker. Ibland sköljer den över dig som en våg av symptom, Ibland kommer den långsamt krypandes.
Detta händer såklart mycket oftare innan du har kommit på att LCHF är en utav nyckelfaktorerna som håller ditt blodsocker mer stabilt.
Men när det väl händer är det ändå lika hemskt varje gång. Speciellt när man precis börjat äta LCHF är det lätt att man har lite fler låga blodsocker än innan. Vilket ju egentligen är självklart, eftersom man tar bort mycket av den mat som höjer blodsockret. Att stödja sig på tanken att man måste äta för att bära upp insulinet är föråldrat och borde ha utrotats för länge sen. Det är ju nämligen inte för lite mat som förorsakar för lågt blodsocker, det är det aldrig. Väldigt få saker förorsakar för lågt blodsocker. Varken att dricka mycket vatten, god sömn, avslappningsövningar eller motion förorsakar på egen hand lågt blodsocker.
Svaret är alltid insulin. För mycket insulin.
För mycket insulin i relation till just den situationen, den maten, det hormonläget, den motionen osv. är det som ger dig lågt blodsocker. Ingenting annat.
Vilket även är anledningen till varför många insulinbehandlade diabetiker får många låga värden i början av LCHF, man tar helt enkelt mycket mer insulin än man behöver. Och kanske inte har insett eller ens vet att man måste följa blodsockret mycket noga och sänka sina doser, ibland väldigt snart efter man börjat, för att inte dippa titt som tätt.
Eller personer som har “reactive hypoglycemia”, alltså att kroppen producerar för mycket insulin och man får insulinkänningar/hypoglykemier efter man har ätit. Det är inte vad personen i fråga äter som ensamt förorsakar lågt blodsocker, det är att kroppen utsöndrar för mycket insulin. Givetvis kan detta förebyggas om man äter mat som inte kräver mycket/något insulin alls, t.ex. LCHF, där maten till slut blir medicinen.
Om någon någonsin har sagt till dig att du måste äta fler kolhydrater så att du får upp blodsockret när du påbörjat en livsstilsförändring (t.ex. att äta LCHF), så har de fel. Det du behöver göra är att sänka insulinet. Kroppen kan göra mycket med väldigt lite, alternativt så producerar du en del själv fortfarande om du är relativt nydebuterad diabetiker. Kroppen kommer att ge dig signaler och symtom om någonting är fel. Signalerna du ska vara uppmärksam på är höga blodsockervärden (höj doserna igen), törst, illamående och höga ketoner (över 5 mmol/l i blodet, glöm urinstickorna.). Då kan det vara tal om ketoacidos, vilket kan vara livshotande och måste akut tas hand om på sjukhus.
Om du inte har några symptom, utan mår frid och fröjd med dina minskade insulindoser, lovar jag att din kropp får vad den behöver. Och du behöver inte äta för att väga upp insulinet. Gör tvärtom i stället.
SKRIBENT:
Hanna Boëthius, kostrådgivare/coach, skribent och föreläsare, typ 1 i mer än trettio år